Facebook Kullanıcılarını Ne Kadar Derin Gözlemliyor?
Türkiye’de 24 milyon facebook kullanıcısı var. Bu toplam nüfusun 3 de birine denk geliyor. Ayrıca toplam internet kullanıcılarının %78′i facebookta bulunuyor. Dünyada da 500 milyondan fazla kullanıcısı olan facebook eğer bir ülke olsaydı dünyada 5. sırada olurdu. Sanırım 12 000 den fazla sosyal medya sitesinden en popüler olanının facebook olduğunu söylemek çok da mantıksız olmaz.
Farklı bir açıdan düşünürsek aslında facebook’a başkalarına kesinlikle vermeyeceğimiz bilgileri verdiğimizi farkedebiliriz. Üstelik bunu isteyerek yapıyoruz. Adınız soyadınız ve yaşınız dışında, ilişki durumunuz, hobileriniz, iletişim adresleriniz, telefon numaranız, fotoğraflarınız, ilgi alanlarınız, okuduğunuz kitaplar. Bunlar işin görünen kısmı, bir de facebook’ta zaman geçirirken onların sizden topladığı çok daha değerli ve kritik bilgiler var:
– Kimlere daha çok mesaj atıyorsunuz?
– Ne tür yazıları ve yorumları beğeniyorsunuz?
– Ne tür videoları izliyorsunuz?
– Bir fotoya ya da videoya bakmanız ne kadar sürüyor?
– İlişki durumunuz ne kadar zamanda bir değişiyor?
– Ortlama zaman geçirme süreniz ne kadar ve ne üzerinde geçiriyorsunuz?
Facebook’ta geçirdiğiniz zaman arttıkça bu bilgilere daha kesin olarak ulaşım sağlanabiliyor. Facebook bunu sizin daha çok bilgi paylaşmanızı sağlayacak bir ortam yaratmak için ayrıca kullanıyor.
Techcrunch’ın bu konudaki bir makalesinde(http://techcrunch.com/2010/04/22/facebook-edgerank/) facebook’un kullanıdığı “edgerank” adı altında bir algoritmadan bahsediliyor.
Facebook sizin ana haber ekranınıza düşen notları rastgele ya da geldikçe önünüze getirmiyor. Bunun için basit ama oldukça akıllıca bir algoritma kullanıyor. Bu algoritma 3 değişkenden oluşuyor:
1) Haber(fotoğraf, video, status, aklında ne var) yaratan kullanıcı ve okuyucu eğilimleri: Eğer bir facebook kullanıcısına bol bol mesaj gönderiyor ve onun profilini çok ziyaret ediyorsanız, o zaman daha yüksek bir eğilim skorunuz olacaktır. Bunu “u” ile ifade ediyorlar.
2) Yaratılan habere gelen yorumlar beğeniler ve etiketlemelerin ağırlığı: Bir yorumun bir beğeniden daha çok ağırlığı oluyor. Bu w ile ifade ediliyor.
3) Zaman geçme faktörü: Zaman geçtikçe yaratılan haber daha az önemli oluyor. Bunu da “d” ile ifade ediyorlar.
Toplamda formül şöyle oluyor:
Herhangi bir yaratılan haberler ilgili bu sayının en yüksek olduğu kullanıcılarla ilgili haberler size daha çok yansıyor. Skoru düşük olanlar ise size yansımıyor.
Bu akıllıca kullanılan yöntem sadece haber sayfanız için. Bir düşünün diğer bilgilerle facebook nelerinizi ortaya çıkarabilir?
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!