Facebook’daki Duvar Paylaşımlarının Analizi
Özellikle Türkiye’deki facebook kullanıcılarında en çok paylaşılan şeyler fotoğraf şeklinde özlü sözler oluyor. Bunların bazıları komik, bazıları şaşırtıcı bazıları da bir yerlere gerekli mesajları gönderen iletiler oluyor. Kullanıcıların sadece yazı şeklinde paylaşımların diğer arkadaşlarının dikkatini çekmediğini anlaması uzun sürmedi. Şimdi duvarımız bir sürü bilge, özlü sözlerle dolar oldu.
Bu “özlü” sözlerin çoğu benim fazlaca ilgilendiğim bir konu olan EGO ile kesinlikle alakalı. Öncellikle benim kendi duvarımda gördüğüm şu yazılara bir bakın(yazıları kendim yazacağım
“Unutma ki seçici olmazsan, geçici olursun”
“Biz kimseyi yarı yolda bırakmadık, geride kalanları insanlığımıza yetişemediler!”
“Kaçan kovalanır dediler, artık nasıl depar attıysam yetişen olmadı”
“Sahip olmak istiyorsan, kime ait olduğun bileceksin!”
“Türkiye’de artık yüz nakli yapılıyor, tüm yüzsüzlere duyurulur”
“Şu hayatta öyle insanlar tanıdım ki karakter tahlili yaptırsalar negatif çıkar!”
Bütün bu yazıların aslında ortak bir noktası var: Kıyaslama EGO su
Yazıların hepsinde yapılan atıflar dışarıda olan başka birilerine yapılıyor. Hangi şartta olursa olsun, ne şekilde ifade edersek edelim kendimizi diğerlerinden daha iyi ve üstün görmekteyiz.
“Hayır ben hiç görmem tam tersi herkesin yaptığını iyi görürüm kendiminkileri hiç beğenmem” diyenler olabilir ancak bu da EGO nun eseridir. Burada beklenen bir onay olduğu çok açıktır.
Hazır duvar yazılarını kullanmamızın bir başka boyutu ise minimum kaynakla maksimum etkiye ulaşma isteğimizden kaynaklanıyor. Duvar yazısı geliyor, o an yapmamız gereken tek şey “paylaş” butonuna basmak ve ta taaa arkadaşlarımıza kendimizi ifade ettik. Hem üzerine fazla düşünmedik, hem fazla kaynak kullanmadık ama etkisi gayet fazla oldu.
Duygularımızdan, isteklerimizden ya da içimizdekilerden bahsederken bile EGO’nun bu temel formülüne maruz kalıyoruz:
EGO çalışması;
Beklenilen Fayda – Kullanılacak kaynak
Eğer;
Beklenilen faydalt;Kullanılacak kaynak ise HAREKET YOK
Beklenilen faydagt;Kullanılacak kaynak ise HAREKET VAR
Bundan sonraki yazımda bu sarmaldan kurtulup nasıl daha iyi kendimizi ifade edip içerik yaratabileceğimizden bahsedeceğim.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!