Girişimciler Devlet Desteği İstediklerinde ya da Yatırımcılara Başvurduklarında Neleri Yapmamalı?
10 yıl içinde çalışanların önemli bir kısmı artık kendi işini kurmaya başlayacağını düşünüyorum. Bu şimdilik büyük bir hayal gibi gelebilir ama dünyanın son 30 yıldaki değişimi inanılmaz ve baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Ortalama yaşam süresinin artması ve ekonomik özgürlük, insanların daha fazla kariyer tercihi ile baş başa bırakıyor. Eskiden çok az ve kısıtlı iş koluna ancak çalışan olarak girerek yıllarınızı geçirdikten sonra bir iş sahibi olabilecek iken, şimdilerde yeni mezun ve yetenekli bir öğrenci hemen kendi firmasını kurabiliyor. Yani yıllardır süre gelen gelir dağılımı problemini girişimcilik ortadan kaldırabilecek gibi gözüküyor.
Emimin ki nasıl girişimci olunur ve bunun gibi bir çok makale, yazı ve kitap okumuşsunuzdur. Ancak bundan daha önemli olan girişimci olmaya karar veren insanın doğru adımları atarak girişimine destek bulmasıdır. Destek Türkiye’de sadece para olarak düşünülse de aslında akıl hocalığı, yönlendirme ve bilgilendirme paradan çok daha önemlidir. Devlet kurumları ve özellikle de yatırımcılardan destek isterken neleri yapmamalısınız? Kısaca bir göz atalım:
1) Proje ile ilgili açıklamalarınızı çekici bir şekilde yapmaya çalışın:Örneğin: “İnsansız bir hava aracı CO2 gazı taşıyarak istenilen yerlerde yagına müdahele edecek” YERİNE “Yangına çok daha hızlı müdahele etmeyi kolaylaştıracak vr yangındaki kayıpları azaltacak bir araç” daha çekici bir başlık ya da açıklama olacaktır.
2) Yatırımcılara gönderdiğiniz maillerde hemen sunum eklemeyin:Sunumdan daha önemli olan şey dikkat çekmektir. Sadece ekteki sunumu gönderiyorum şeklinde bir mail gönderirseniz bu çok soğuk bir yaklaşım olacaktır. Attığınız mailde en fazla 100 kelime de çekici bir şekilde projenizi açıklayın. Daha sonrasında ilgilenilirse sunumunuzu gönderebilirsinz.
3) Patent ya da isim hakkı demek değerli bir şey demek değildir:Özellikle Türkiye’de patent, faydalı model ya da isim hakkı alan bir çok kişi, çok para kazancakları ya da çok eşsiz bir şey ürettiklerini düşünür. Tabiki fikirlerin ve projelerin korunması çok önemlidir. Ancak patent demek anlam demek olmayabilir. Bunun yerine pazarınızın kim olduğunu daha iyi tanımak ve çözdüğünüz problem ile ilgili yetkinlik sahibi olduğunuzu göstermek daha önemlidir.
4) Gerçekçi olmayan açıklamalardan kaçının: “Bu ürünün pazarı çok büyük milyonlarca dolar” – “pazarımız zaten bütün Türkiye” gibi herhangi bir referanstan çok kişinin iç güdülerine dayanan açıklamalardan kaçınmalısınız. Bunun yerine elinizde bir yerden araştırmaya ve referansa dayalı bilgi bulunması ve bunun üzerine konuşmanız daha doğrudur. Yanlış referans vermek yerine motivasyonunuz ile ilgili iyi bir intiba bırakmak daha önemlidir.
5) Harika bir akademik geçmiş iyidir ama ürünüzünü nasıl satacağınızı bilmeniz daha da iyidir: Bir çok girişimci sunumunda, master, doktora ve bunun gibi çok iyi derecelerden bahsediliyor. Eğer ürettiğiniz ürün konusunda yetkinliğiniz akademik altyapınızdan geliyorsa bunu belirtmek yatırımcılar için harikadır. Ancak belirttiğiniz şeyler sadece not ortalamalarınız ve aldığınız dersler ise bu çok fazla bir şey ifade etmeyebilir.
6) Finansal raporlarda en önemli olan figürler satış tahminleridir:Bir çok girişimci iş planı sunduğu zaman finansal kısımları için şu soruyu sorarım: “Buradaki en önemli figürler hangileridir?” biraz affalayarak genellikle oldukça karışık formüllere dayanan tablolar, rasyolar ve grafikler olduğunu söylerler. Aslında bütün finansal analiz büyük oranda girişimcinin henüz gerçekleşmemiş satış projeksiyonlarına dayanır. Geri kalan rasyonlar, formüller ve grafikler zaten yazılım tarafından rahatlıkla yapılabilir.
Kısaca toplamak gerekirse; yatırımcıların ve devlet kurumlarının iyi olmasını istediği en önemli şeyler:
– Pazarı iyi bilmesi ve araştırmasını iyi yapmış olması
– Ürün ya da hizmet ile ilgili yetkinliğinin yeterli olması
– Ekip motivasyonunun sürdürülebilir olması ve yüksek adanmışlık
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!