Sosyal Ağlardaki Güvenliğiniz İçin Bir Kaç Öneri

image

1994-1995 yıllarında Türkiye’de ilk internet deneyiminin yaşandığı yıllarda BBS, IRC, MIRC gibi insanların birbiri ile bağlantı kurduğu platformlar vardı. Bu platformların en büyük özelliği kimsenin gerçek ismini, işini ve iletişim bilgilerini bilmeden sohbet etmesiydi. Hatta insanlar kimlikleri ortaya çıkacak diye bazen aşırıya kaçan tedbirler bile alabiliyorlardı. “Eros”, “Aşk tanrısı”, “çılgın çocuk”, “pembe kız” gibi bir çok takma isim sohbet odalarında birbiri ile konuşuyordu. Buradaki en önemli nokta bu sohbetlerin çoğu tanımadığımız insanlarla gerçekleşiyordu.

Daha sonraki gelişmeler o kadar hızlı ve beklenmez şekilde oldu ki; artık fotoğraflarımızı, bulunduğumuz yerleri, telefon numaramızı, ilişki durumumuzu ve anlık duygularımızı paylaşır duruma geldik. Burada ki gelişimde en önemli nokta artık tanıdığımız insanlarla bu paylaşımların bir zarar vermeyeceğini düşünmemiz oldu. Türkiye’deki facebook hesaplarında ortalama 300 arkadaş olduğunu düşünürsek; bu durumda şu soruyu sormak gerekiyor: Listenizdeki insanların kaçını GERÇEKTEN tanıyorsunuz?

Daha da önemlisi acaba kaç facebook, twitter ya da linkedin kullanıcısı “güvenlik ayarlarının” ne olduğunu biliyor?

Son günlerde hesaplarımızda sürekli gözükmeye başlayan, diş beyazlatıcılar, kilo kaybettiriciler, video izleme paylaşımlarından sonra büyük rahatsızlık yaratan güvenlik problemi sosyal ağlarda iyice ortaya çıktı. Sanırım bu konuda karşılıklığa izin vermeden bir kaç ufak ama önemli uyarı yapmak faydalı olabilir:

1) Foursquare kullanıyorsanız arkadaşınızın ve kendi evinizin check in ini yapmamaya özen gösterin. Daha çok kamu alanlarını check in yapmak için kullanın. Zaman içerisinde bu bilgiler eğer açık bir şekilde yayınlanırsa kendi kişisel güvenliğiniz tehlikeye atılabilir.

2) Facebookta kullanmadığınız veya 6 ayı geçmiş bütün uygulamaları silin: Facebooktaki gereksiz reklam trafiğinin en büyük sebebi kullanıcılarında haberlerinin olmadığı fal veya video uygulamaları. Bu uygulamalar geçen yıla kadar normal şekilde çalışırken onların aldığı izni kilo kaybettirici ve diş beyazlatıcı ürün satanlar kötü ve izinsiz şekilde kullanmaya başladı.

3) Arkadaşınız size sohbet sırasında birden bire fotoğraf ya da link gönderirse kendisine sormadan ve onun olduğuna emin olmadan linkleri açmayın.

4) Arkadaşlarınız tarafından gelen uygulama isteklerini engelleyin. Çok tanınmamış ise uygulamaları yüklemeyin.

5) Facebook duvarınızı çok yakın arkadaşlarınız dışında etiketlemeye ve yazmaya kapatın. Etiketleri ve yazılanları sadece sizin göreceğiniz şekle getirin. Böylece hoşunuza giden bir etiketi kendi kontrolünüzle paylaşma imkanınız da olacaktır.

6) Alkol kullandığınız sırada mümkünse paylaşım yapmayın.Yapılan paylaşımların daha sonra kişisel ve kurumsal ilişkilere zarar verdiği çoğu kez görülmüştür.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir