2014 İçin 4 Önemli Bilişim Trendi
Bu yazı ICT Media dergisinin Mart 2014 sayısında yayınlanmıştır.
Yıllar geçtikçe bilişim dünyasındaki gelişim hızının logaritmik olarak yani hızlanarak arttığını biliyoruz ve gözlemliyoruz. Aslında bu kendi kendini besleyen bir süreç, transistörler küçülüyor, güçleniyor bu şekilde daha güçlü daha akıllı makinalar üretilebiliyor. Üretilen bu makinalar çiplerin daha da küçülmesini ve güçlenmesini sağlayan alt yapının gelişiminde kullanılıyor. Bir çok önemli global marka yöneticisi bütünüyle sanayiye dayalı olan şirketlerin 10 yıl içinde kapanacağını söylemeye başladı. Her sektörde bir bilişim dönüşümü yaşandığı su götürmez bir gerçek, işin kötüsü bunu iyi izlemezseniz eninde sonunda sizinde işiniz, girişiminiz ve geleceğinizle ilgilli önemli tehditler ile karşılaşabilirsiniz.
Biraz korkutucu bir giriş yaptığımı kabul ediyorum ancak bilginin dönüşümü ve uygulamaya dönmesi günümüz için en kritik süreçlerden bir tanesi olmaktadır. Uzun lafın kısası bu gelişen trendlerle alakalı bilgi sahibi olmak her iş alanı için büyük önem arz ediyor.
2013’de yapılan dünyanın en büyük bilişim etkinliklerinden bir tanesi olan CES’te oldukça ilginç teknolojiler ile karşılaşıldı. Bunların bir çoğu yaklaşık 7-8 yıldır ARGE aşamasında devam ediyordu. Bir çok önemli teknoloji 2014 yılı itibari ile son kullanıcılar ile buluşacak hale geldi. Bunlar arasında en göze bakan 4 teknolojiden özellikle bahsetmek istiyorum. Bu 4 teknoloji diğerlerine göre çok daha yakın bir gelecekte hayatlarımıza çok daha hızlı girecek gibi duruyor.
1) Mobilite: Mobil cihazlar ve mobil uygulamalardaki gelişimi hepimiz nefesimizi tutarak izliyoruz. Mobilte derken, mobil oyunlardan ya da uygulamalardan bahsetmiyorum. Bundan çok daha fazlasından yani mobil cihazların oturarak ya da bir yere bağlı olarak çalışmayı bütünüyle ortadan kaldırmasından bahsediyorum. Konferans, toplantı, raporlama, denetim, muhasebe hatta Ik faaliyetleri bile mobile taşınacak hale gelecek. Şirketler için kira ve ofis mobilyası gibi maliyetlerin düşmesi ile belki de çalışanlar daha fazla kazanarak daha katma değerli işler üretebilecekler. Ancak 5 yıl içinde bankalardaki ön banko memurları, ön muhasebe elemanları ve bir çok devlet memurunun yerini bu tür teknolojilerin de alacağını belirtmeden geçemeyeceğim.
2) Giyilebilir Teknolojiler: Sanırım şu an en popüler olan ve gelecekte günlük hayatımızda en bariz şekilde göreceğimiz teknoloji giyilebilir teknolojiler olacak. Kolunuzdaki saat, akıllı telefonunuz ile bağlantıya geçerek size kalp atışınız hakkında bilgi verecek ve izleyecek. Giydiğiniz tshirt vücut ısınıza göre kendini ayarlayarak terlemenizi ya da üşümenizi engelleyecek. Artık gözlük değil nanometrik devreler içeren lensler takarak çevrenizdeki herşey ile ilgili bilgi alabileceksiniz. Elinize giydiğiniz eldiven sizin kanınızdaki şeker düzeyini ölçebilecek. Giydiğiniz pantolon cebinizdeki akıllı telefonunuzu şarj edebilecek. Aslında bu durum moda sektörüne de yansıyacak. Giyilebilir teknoloji moda trendlerine de uyduğu zaman daha fazla kişi tarafından kullanılmaya başlayacak. Nanoteknolojinin en çok tüketiciye inmiş hallerinden bir tanesini giyilebilir teknolojide görebiliriz.
3) Jestler ile Kontrol: Parmağınızdaki bir yüzük ile TV, ve internete bağlı cihazlarınızı hareketlerinizle kontrol edebileceksiniz. Arkadaşlarınızla sadece jestlerinizi kullanarak oyunlar oynayacaksınız. Evdeki hemen her cihazı bu şekilde kontrol edebileceksiniz. Kolunuza takdığınız kolluk sinirlerinizdeki elektirik sinyallerini okuyacak ve böylece cihazları kontrol edebileceksiniz. Kolunuzu bir silah haline getirip oyun oynayacaksınız. Sunumunuzu el hareketleriniz ile şekillendireceksiniz.
4) İnteraktif Asistan: Ses tanıma teknolojisi artık daha çok gelişti. Hala istenilen noktaya geldiği söylenemez ama 2014 itibari ile ortalama bir arabada bile ses ile komut çalışacak. Dikte programları daha çok gelişecek ve söylediğinizi hemen dijital ortama aktaracak, aktarmakla kalmayacak başka bir dile hemen çevirebilecek. Arabınıza “en az yakıt yakacağım yolu tarif et” dediğinizde bunu yerine getirecek. Sizin kullanım alışkanlıklarınıza bakarak size gerekli uyarları yapacak. Akıllı telefonlarda şu an var olan asistanlar daha da çok gelişecek. “300 kalori yakmam için ne kadar koşmalıyım?” sorusuna cevap verecek. Size rota belirleyecek.
Bütün bu gelişmeler şu an tıkanmış olan yazılım sektörününde önünü açacak. Artık yazılımlar yukarıda bahsettiğim teknolojiler üzerine genişleyecek. Ayrıca bu teknolojiler; tarım, turizm, enerji, moda gibi alanlarda kullanılmaya başlayacak. İşin daha önemli tarafı bu teknolojiler bir bilim kurgu ya da yakın gelecek değil çoktan var olan ve kullanılmaya başlayan teknoljiler. Bu yüzden işlerinizi bu yönde yönlendirmeniz bundan 5 yıl sonrası için oldukça önem kazanacaktır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!