Girişimcilerin Hangi Proje Başvuruları Kesinlikle Kabul Edilmez
Bir çok girişimci çeşitli destek arayışları ile kamu ya da özel bir çok kuruma başvurmaktadır. Ancak bu başvuruların %90’dan fazlası olumsuz olarak sonuçlanmaktadır. Bu hem girişimciler hem de kurumlar için önemli zaman kaybı anlamına gelmektedir. Kuluçka merkezleri, hızlandırıcılar, devlet destekleri olan kurumlarla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı temel noktaları toparlamaya çalıştım:
1) Proje özeti somut olmayan muğlaklık içeren projeler
Kötü örnek: Projemiz öğrencilerin daha iyi sosyal medya kullanmasını sağlayacaktır.
Başvuru formunda mutlaka projenin daha somut bir şekilde tanımlanması beklenir.
İyi örnek: Proje X, her hangi bir mekanda check-in yapan arkadaşlarına hediye gönderilmesini sağlayan bir mobil uygulamadır.
Başka başarısız proje özeti örnekleri: (Proje özeti yerine TEMENNİ yapılması)
– Tüketimi daha etik hale getireceğiz
– Eğitimde büyük devrim yaratacağız
– Enerji sarfiyatını indireceğiz vs.
2) Projenin özünde bulunması gereken bir uzmanlığın mutlaka proje ortaklarının bir tanesinde bulunması beklenir.
Örnek: Web ya da mobil yazılım projesi ile başvuran 2 kişiden hiçbirinde yazılım bilgisi olmaması reddedilmelerini sağlamaktadır.
3) Projenin tek ihtiyacı fon ya da finansman olduğu durumlar: Proje başvurusunda sadece fon isteği yer alıyor başka bir konuda yardım istenmiyorsa ilgili yönlendirmeler yapılır ancak çok yenilikçi bir proje değilse sürece dahil edilmez.
4) Hiç bir pazar öngörüsü olmayan projeler. İlk başvuru formunda detaylı bir pazar araştırması yapılması doğal olarak beklenmemektedir. Ancak şu tür ifadeler proje sahiplerinin ciddiyeti konusunda soru işaretleri gösterir:
– Pazarımız bütün Türkiye
– Bütün kadınlar
– Bütün dünya
– Bütün İzmir
Bu tür önermelerde bulunan proje sahipleri yine geri bildirim verilerek geri çevrilir.
5) Bulunduğu lokasyonun destek verilecek şehirden uzak olan projeler. Destek veren kuruluşun bulunduğu şehrin dışından olup ofis ya da fiziksel destek isteyen projelere şu an ki şartlar itibari ile destek olunması imkansız olduğundan geri çevrilmektedir.
6) Başvuru formunu yarım dolduran ve bir çok alanı boş bırakan projeler. Bir girişimin en önemli motivasyonu sabır ve sebat olduğundan bu ciddiyeti göstermeyen başvuru formları da geri çevrilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!