Bütün İş Süreçlerini Değiştirecek 3 Rahatsız Edici Teknoloji
Bu yazı ICT Media Dergisi Temmuz 2014 sayısında yayınlanmıştır.

image credits:http://2.bp.blogspot.com/-0Xc4FUcH_PI/TzjwdpSPYBI/AAAAAAAABag/6Zbfg0NfWFQ/s1600/paradigm_shift_Gethsemane.jpg
Her gün işinize ya da okulunuza rahatlıkla gidiyor geliyorsunuz. Akşam evinizde koltuğunuzdan bütün her türlü haberi rahatlıkla alabiliyorsunuz. Bir çok bankacılık ve devlet işlemlerini elektronik ortamda halledebiliyorsunuz. Arabanızda ve mobil cihazlarınızda GPS sayesinde gideceğiniz yerin gerçek zamanlı tarifini alabiliyorsunuz. Bir yere gitmeden o yer hakkında rafine bilgi edinebiliyorsunuz. Bütün bu kolaylıklar artık o kadar çok alışılagelmiş durumda ki bunları birer kolaylık olarak görme durumumuz bile sona ermiş gözüküyor.
Bundan yaklaşık 50 yıl önce sadece iki bilgisayar arasındaki bağlantının nasıl kurulacağına dair yapılan çalışmalar bugün hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olarak karşımızda duruyor. Buradan yola çıkarak şu anda geliştirilen yeni teknolojilerinde bundan 5-10 yıl sonrasında hayatımıza çok ciddi etkiler yapacağından bahsedebiliriz. Dikkatle izlenmesi gereken ve bazı sektörlere büyük zarar verip bazı sektörlerinde önünü açacak olan bu teknolojiler neledir?
1) 3D İmajlama(3D imaging): Google’in Şubat 2014’de duyurduğu bu teknoloji çok ciddi bir gelecek vaadediyor. Mobil cihazınızın kamerasının ortamdaki her objeyi çok ciddi bir detayla imajlayabildiğini düşünün, şu an bunun için çok ciddi bir depolama alanı gerekiyor ancak bunun optimize edilmesi uzun sürmeyecek. Sizin vücudunuzun her hattının tarandığını ve sanal ortamda bir replikasının oluşturulduğunu düşünün, yaptığınız her hareketin sanal ortamda bire bir sizin vücudunuz şeklinde ile görebileceksiniz. Artık bir giyim mağazasına gitmek zorunda kalmadan size en uygun olan giysileri sanal ortamda üzerinizde görerek test edebileceksiniz. Artık toptan değil size özel mağazalar olacak. Eticaretin geleceği bunun üzerine kurulabilecek.
2) Vücut hareket sensörleri(Body-Motion sensors): Vücudunuzun bütün hareket detaylarının dijital dünyaya aktarıldığını düşünün. Koştuğunuzda, kolunuzu kaldırdığınızda, zıpladığınızda her hareketiniz her mimiğiniz dijital ortama gerçek zamanlı aktarılacak. Bütün uzuvlarınızla yaptığınız hareketlerin sanal dünyada birebir görülebildiğini düşünün. Yukarıda 3D imajlamada bahsettiğim üzerinizde göreceğiniz kıyafeti aynı zamanda hareketlerinize de tepki verdiğini düşünün. Yani kıyafetiniz üzerinizde sabit durmayacak sizin hareketlerinizle gerekli uyumlamaları da size gösterebilecek. Bu detaylı sensörlerle aynen Tom Cruise’un oynadığı Minority Report filmi ile gündeme gelen jestler ile ekran kontrolu, araştırmalar ve oyunlar bambaşka bir boyuta taşınacak.
3) Sanal gerçeklik kafa setleri(Headset): Sanal gerçeklik yıllardır hem sinemanın hemde kamuoyunun çok fazla üzerinde durduğu bir konu oldu. Ancak kolay gözükmesine rağmen gerçek hayat içinde iyi kullanıcı deneyimi ile uygulanması için biraz zaman geçmesi gerekiyordu. Şimdi o zaman geldi. Kickstarter’da çoklu fonlama(imece fonlama(crowdfunding) sayesinde halktan 2,5 milyon dolar fon toplayan Oculus Rift projesi artık bu hayali gerçek yapacak gibi gözüküyor. Bu isme çok dikkat edin çünkü çok kısa bir süre sonra toplu üretime geçtiği zaman üzerine yeni geliştirmeler yapılacak olan Oculus Rift bir çok konuda çok önemli ve eğlenceli çözümler vaad ediyor. İnsansız uçan ufak bir robot aracın üzerindeki kameraya kablosuz ulaşıp kafanızı sağa sola çevirerek onun gördüklerini gerçek zamanlı gördüğünüzü düşünün. Bir kurtarma operasyonunda sizin giremediğiniz bir yere giren küçük bir robotun kamerasından kaza yerini sanki içindeymiş gibi gezebileceğinizi düşünün. Oculus Rift’de şimdiden oyunlar ve ek objeler tasarlanmaya başladı.
Bu teknolojilerin değişime geçirmesi için daha önümüzde yıllar var derseniz çok yanılmış olursunuz. Çünkü bahsi geçen bütün teknolojiler şu an gerçekleşti ve beta sürümleri piyasa sürülmeye başladı. Günlük hayatımıza ve iş hayatımıza girmesi çok fazla zaman almadan özellikle yeni girişimde bulunacak olanların bu teknolojileri çok iyi takip etmesini öneriyorum.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!