Girişimci Terapisi: Girişimciler Her Ay Hangi Soruları Kendilerine Sormalı?
Bu yazı ICT Media Dergisi Ocak 2014 Sayısında Yayınlanmıştır

image credits: http://www.consultaromo.com/images/psico.jpg
Değişik sektörlerde yapılan girişimleri karşılaştırdığımıza herhalde en çok revaçta olan ve üzerine konuşlan tekno-girişimler olacaktır. Bunun sebebi aslında çok basittir. Tekno-girişimler yüksek sabit yatırıma gerek duymaz, getirilerini çok hızlı bir şekilde 10 ve katlarına katlayabilirler, bitmiş ürün 3 ay ile 12 ay arasında ortaya çıkabilir ve başabaş noktası diğer tip projelere göre çok daha düşüktür. Türkiye’de de tekno-girişim projelerine verilen devlet destekleri ve yatırımcı ilgisi ile çok büyük ilgi var. Bu ilgi sayesinde özellikle son iki yılda bu tür girişimlerde çok ciddi bir artış gözüküyor. Ben şahsen yılda 300’den fazla tekno-girişim fikri dinliyorum. Ancak bu fikirlerin en az %90’ı daha maalesef yaşamadan ölmeye mahkum gözüküyor. Bir şekilde devlet ve yatırımcı desteği bulan çoğu girişimin adını 1 yıl sonunda hiç bir yerde duyumuyoruz ve sonucunda da genellikl kapandı haberini alıyoruz.
İşte bu tür durumları azaltmak ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamak için tekno-girişimlerin her ay kendilerine terapi yapar gibi sorması gereken sorular olmalıdır. Jason Cohen 21 Aralık 2009’da yazdığı bir blog yazısında bu tür girişimlerin sorması gereken 9 sorudan bahsetmiş. Onlara kısaca göz atalım:
1) Bir cümlede: Ürününüz ne yapıyor ve onu kim alır?
2) Bir cümlede: Neden herhangi biri ürünüzü alsın?
“Neden” en zor sorulardan bir tanesi olmaktadır. Ürün ya da hizmet için kullanıcıların vereceği anlamı ancak bu soru ortaya çıkarabilir. Onlarında umrumda olan açıkcası bu anlamdır. Bu yüzden cevaplanması gereken en kritik sorulardan bir tanesidir.
3) Satışlarınızı engellenyen en önemli yegane tek şey nedir?
Örnek olarak: İnsanların sizi bilmemesi? fiyatlandırma? yetersiz ürün içeriği? kötü satış stratejisi?
4) Müşterilerinizden daha fazla geri bildirim almak için yapacağınız yegane tek şey nedir?
Müşterilerinizden, deneyimleri ile ilgili daha fazla geri bildirimi nasıl alabilirsiniz? Bunun üzerine daha çok düşünmeli ve ürününüzü buna göre sürekli geliştirmelisiniz
5) Şu an ürününüzünden sıfır kazanıyor olsanız hangi tarihte paranız tam olarak bitmiş olur?
Aslında bu sorunun amacı sizin maliyetlerinizi ve aylık giderlerinizi doğru şekilde planlamaya itmek içindir.
6) Size bugün birisi 100 000 Dolar verse, gelecekteki karınızı maksimum yapmak için nereye harcardınız?
Bazen istediğiniz sermaye çok fazla gibi gelebilir ama geldiğini düşündüğünüzde belki de yapacağınız harcama o kadar büyük değildir. İhtiyacınızı doğru anlamanız için önemli bir soru.
7) Bugün birini işe almak zorunda kalsanız, aldığınız kişinin kendi masraflarını çıkarabilmesi için onun işini ne şekilde tanımlardınız?
İnsan kaynağı tekno-girişimlerin en önemli faktörlerinden bir tanesi olmaktadır. Ancak zaman ve maliyet kısıtları ile ilgili doğru planlama yapılmaması girişimin zorlanmasına yol açabilir. Bu planlamayı yapmak için basit ama etkili bir soru.
8) En sevmediğiniz iş süreciniz hangisidir?
İş geliştirme sürecinde hoşuna gitmeyen, sizden zaman çalan, verimliliğinizi düşüren süreçleri çok iyi belirlemelisiniz. Teknoloji tarafını sevip, telefonla arama yapmaktan nefret mi ediyorsunuz? Sosyal medyada olmaktan hoşlanıp, epostalara cevap vermeyi sevmiyor musunuz?
9) Eğer çok önemli bir uzman ile 1 saat konuşma fırsatınız olsaydı, bu görüşmenin temel hedefi ne olurdu? Ne sormak isterdiniz?
İşiniz için hangi bilgi önemlidir? Bu bilgiye nasıl ulaşırsınız? Bunun pratik yolu nedir? Bu tür önemli ayrıntıları öğrenmek için yine basit ama çok etkili bir soru.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!