Dijital Hapishanenizden Nasıl Kurtulursunuz?

Image credits: http://i.imgur.com/fYQYrVd.jpg?1 user: coptermedic

Eminim ki bir çoğunuzun dikkatini çekiyordur. Büyükşehirlerde, toplu alanlarda bir çok kişinin telefonuna bakarak yürüdüğünü, kafasını kaldıranların genellikle zaten telefonla konuşuyor olduğunu, araba kullananların zamanlarının önemli bir kısmını mesajlara cevap vermek ya da Facebook’daki son iletilere bakmak şeklinde kullandıklarını farketmişsinizdir. Bu yazdıklarım kendime tanıdık geldiği gibi size de tanıdık geliyordur. Ben bunun dijital bir hapishane olduğunu düşünüyorum. Evet akıllı mobil cihazların hayatımıza getirdiği kolaylıkları göz ardı etmek imkansız. Ancak onların dünyayla olan bağlantımızın ve kendimizi ifade etmenin neredeyse tek yolu olarak görmeye başladığımızı farketmemiz gerekiyor. Bundan sonra kendim içinde uygulamak koşuluyla bu hapishaneden kurtulmanın kendi yorumumla bir kaç maddesini yazmak istiyorum:

1) Akıllı telefonunuzu gece yatarken elinize ulaşamayacağınız bir yerde tutun. Odanızda mümkün olduğunca ekran bırakmayın.

2) Sabah kalktığınızda ilk baktığınız şeyi akıllı mobil cihazınız değil evinizin penceresindeki manzara yapın.(Manzaranın ne olduğu önemli değil)

3) Whatsapp, mesajlar, facebook messenger, twitter, swarm gibi uygulamaların bildirimlerini kapatın. Merak etmeyin mesajlar gelmeye devam ediyor. Uygun olduğunuz zaman uygulamaya girdiğinizde mesajlarınızı ve bildirimlerinizi görebilirsiniz. 

4) Vapurda, otobüste, dolmuşta, çevrenize daha çok bakın, kitap ya da dergi okuyun, müzik dinliyorsanız SADECE müzik dinleyin. 

5) Gittiğiniz yerlerde kendinize fotoğraf çekme sınırı koyun.(Her yer için en fazla 5 adet gibi)  Güzel anları daha sonra hatıralarda yaşamak yerine, olduğu yerde yaşamak daha doyurucu olacaktır. 

6) Arkadaşlarınızla buluşmalarınızda ya da iş görüşmelerinde mobil cihazınızı o durumla ilgili ihtiyaç olmadığı sürece gözünüzün önünde tutmayın.

7) Her hafta ya da en azından her ay kendinize 12 saatlik uçuş modu izni verin. 12 saat için mobil cihazınızı hiç bir şekilde kullanmayın. (Zor gözüküyor ancak bir kere yapmaya başlayınca alışacağınıza eminim)

8) E-postalarınızı günün sadece belli saatlerinde mümkünse her gün aynı saatler içerisinde cevaplayın. 

9) Arabada akıllı cihazınız ile mesajlaşma yapmayın, bunun yerine müzik ya da sevdiğiniz radyo programını dinleyin. 

10) Bazen koşmak sadece koşmak, bisiklet sürmek sadece bisiklet sürmektir. Bunları mutlaka akıllı cihazların yardımı ile yapacağınıza dair bir kural bulunmamaktadır. 

Eğer dikkatinizi çektiyse – eminim çekmiştir – 10 maddenin hepsi çok uzun olmayan bir süre önce yaptığımız şeylerden ibarettir. Akıllı cihazları kullanmayın gibi bir yargıda kesinlikle bulunmuyorum. Ancak onların hayatımızı kolaylaştırması ile bizim onlara bağlı yaşamamız arasında fark olduğunu düşünüyorum.

 

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir