Web Sitenizi Daha Etkili Yapmak İçin 12 Basit Detay

 Bu yazı ICT Media Dergisi Ocak 2015 sayısında yayınlanmıştır

image credits: http://blog.mag-net.com.tr/wp-content/uploads/2011/07/website-differentiation.jpg

Günümüzde hangi sektörde olursanız, ne yapıyor olursanız olun mutlaka dijital bir iletişim platformunuzun olması gerekiyor. Genellikle bu söylediğinde akla gelen sosyal medya üzerinden kişilerle kurulan iyi iletişim şeklinde algılanyor. Yani dijital platformda etkili iletişimin sadece sosyal medya yoluyla olacağı beklentisi oluşuyor. Bunun yanlış olduğunu söylemiyorum ancak sosyal medyada etkileşimi arttırıcı içerik paylaşmazsanız buradan bir verimlilik elde etmenizde mümkün olmaz.

Kaliteli, okunan, orjinal ve insanların hemen bir şeyleri değiştirmelerini sağlayan içerikler; web siteleri yolu ile sağlanabiliyor. Sonuçta amaç dikkat çekip harekete geçmeyi sağlamaksa bazı önemli detaylara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle web sitesine giren bir çok kullanıcının göz taraması sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

1) Başlıklar, fotoğraflardan önce ilgi çekiyor: Bu biraz süpriz gibi gelsede yapılan araştırmalar özellikle sayfanın sol üst köşesindeki başlıkların dikkat çektiğini gösteriyor.

2) Kullanıcılar başlıkların sadece 1-2 kelimesini okuyup devamına karar veriyor: Bunun anlamı en heyecanlı kelimelerinizi ilk 3 kelime içine koymanın sizin için daha etkili olacağıdır.

3) Kullanıcılar diğer başlıklar için sayfanın sol tarafına bakıyorlar: Araştırmanın başka bir sonucu da aslında bir önceki ile bağlantılı olarak gerçekleşiyor. Başka başlıklar verdiğiniz zaman yine en doğrusu sayfanın ortasına değil soluna doğru bunları yerleştirmek olabilir.

4) Başlığınız ilgiyi 1 saniyeden kısa sürede çekmek zorunda: Dikkat edersiniz başlığın ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı daha ortaya çıktı. Bu yüzden ağdalı kelimeler kullanmak yerine varmak istediğiniz nokta konusunda çok direkt olmanızı öneriyorum.

5) Küçük fontlar daha yakın okuma sağlıyor: Bu sonucun kendi içinde mantığı küçük font için daha çok yaklaşmak ve dikkat etmek gerektiği yönündedir. Ancak bu sayfanızı görünmeyecek kadar küçültün demek anlamına gelmiyor. Sadece eğer daha teknik bir bilginin daha ayrıntılı okunmasını istiyorsanız fontları çok büyük yapmamanızı öneriyorum.

6) Sayfa navigasyonu için sayfanın üst kısmı en uygun yer: Web sitesinin içerisinde değişik yerleri ziyaret etmek istediğinizde kullanıcıların en kolay bulduğu yer web sitesinin üstü şeklinde gerçekleşmiş. Sayfa navigasyonunu da mümkün olduğunca anlaşılır ve basit yapmanız gerekiyor.

7) Kısa paragraflar okumayı kolaylaştırıyor: Eğer çevrimiçindeyseniz bir roman gibi uzun paragraflar yazmanın anlamı yok.

8) Açıklayıcı paragraflar içeriğin daha çok okunması sağlıyor: Açıklayıcı paragraf başlığın hemen altında biraz daha küçük bir fontla yazılan ve anlatılan içeriğin çok kısa özetini yapan paragraftır. Yıllardır gazetecilerin içeriklerinde kullandığı bu aracı sizde web sitenizde içerik üretirken kullanabilirsiniz.

9) Reklam konumlandırmasını en çok çalıştığı yerler sol ve üst kısımlar: Eğer sitenizde bir etkinlik duyuracak ya da bir ürün/hizmeti ön plana çıkaracaksınız en doğru yerler üst kısım ve sol kısım gözüküyor.

10) Reklamların en doğru durduğu yer en popüler olan içeriğinizde gözüküyor: Eğer popüler ve çok okunan bir başlığınız ya da sayfanız varsa bu içeriğin arasında reklam ya da duyuru en iyi şekilde gözükebiliyor.

11) Kullanıcılar grafik tabanlı reklama göre metin tabanlı reklamları daha çok okuyor: Bunu ilk gördüğümde bende çok şaşırdım. Ancak buradan çıkan sonucun doğru yorumu söyleceğiniz şeyi çok allayıp pullamadan söylemek. Anlatmanız gereken şey teknik bir şeyse mutlaka yine grafiklere ihtiyacınız olacaktır.

12) Çoklu ortam(video,foto ve animasyon) özellikle teknik tabanlı şeyleri anlatmak için çok uygun gözüküyor: Eğer ürün ya da hizmetiniz teknik veya ilk bakışta anlaşılmayacak şeyler içeriyorsa mutlaka animasyon ya da video gibi bir içerik yaratmalısınız. Bunun hem anlaşılması kolay hem de etkileşimi çok daha fazla oluyor.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir