Sosyal Medyada Yapmamanız Gereken 7 Şey

 *Bu yazı ICT Media dergisinin Eylül 2013 sayısında yayınlanmıştır. 

Image link: http://www.insider-trends.com/wp-content/uploads/2012/04/Fotolia_19046814_XS.jpg

Gezi olaylarından önce daha çok yemek ve arkadaş fotoğrafları paylaşılan ve var olan haberlerin takip edildiği, ayrıca TV ile birlikte düşünceleri belirtmek için bir soru ve tepki aracı olarak kullanılan sosyal mecralar, olaylardan sonra dünyada uzunca bir zamandır var olan önemini Türkiye’de de kazanmış oldu. Sosyal medyada farkındalık artışı markalarında uzunca bir süredir gündeminde. Artık yapılan her kampanya ve tanıtımın bir sosyal medya ayağı var. Ancak bu dikkatli kullanılması gereken bir araç keza yanlış bilgilendirme, yanlış yönlendirme ve tepkilerin çok hızlı yayılmasını rahatlıkla sağlayabiliyor. Sosyal medyayı daha etkili kullanabilmek ufak tefek bazı önlemler almak gerekiyor. Bu hataları yapmamaya çalışın

1) Adresi belli olmayan duygusal paylaşımlar: Eğer kendinize ait ve sadece çok yakın arkadaşlarınız olduğu bir hesabınız varsa, duygusal paylaşımlar çok problem yaratmaz. Ancak bir çoğumuzun sosyal medya hesaplarında yakın olmadığı ya da bir iş ya da profesyonel bağlantıları var. Bu yüzden muğlak, tam olarak adresi belli olmayan tepki dolu paylaşımlar sizin konumlandırmanıza zarar verebilir.

2) Küfür, Hakaret ve Ağır Sözlü Paylaşımlar: Bu tür paylaşımlar listenizdeki insanları ya da takipçilerinizi bölebilir, yeni kavgalar başlatabilir. Ayrıca kariyeriniz ve arkadaşlık ilişkileriniz adına tepkileriniz geçtiğinde yine konumlandırmanız açısından güvensizlik yaratabilir.

3) Aynı paylaşımı kısa aralıklarla sürekli olarak yapmak: Hem kurumlar hem de bireyler bu hatayı çok yapıyorlar. Hayatınızda önemli bir şey olabilir ya da kurum olarak önemli bir kampanya yapıyor olabilirsiniz. Ancak birebir aynı olan içeriği sürekli olarak paylaşmak yerine içeriği farklı boyutları ile anlatmak çok daha doğru olacaktır. Örneğin bir fotoğraf paylaşmışsanız daha sonrasında bir video ya da bir blog yazısı paylaşabilirsiniz.

4) Doğrulunu tam olarak bilmediğiniz bilgi paylaşmak : Doğruluğu tam olarak bilmek oldukça zor. Ancak yine de en azından google dan haberle ya da bilgiyle alakalı kısa bir araştırma yapmanız mümkündür. Böylece daha güvenilir kaynaklara ulaşıp bilginizi doğrulayabilirsiniz. Dezenformasyon sizi takip edenlerin güvenini düşürecek ve etkinizi azaltacaktır.

5) Tek tip paylaşımlar yapmak: Bazı sosyal medya hesaplarında; sadece fotoğraf, sadece yazı, sadece blog yazısı, sadece video, sadece muzik paylaşılabiliyor. Aslında artık bunları tekil olarak paylaşmak için çok başarılı mecralar var. Örneğin sadece fotoğraf paylaşmayı seviyorsanız, instagram, yazılar için tumblr, müzikler için soundcloud ya da last.fm i tercih edebilirsiniz. Özellikle facebookta sadece fotoğraf paylaşmak bir süre sonra sizi takip edenler aynı şekilde paylaşım görünce dikkatleri başka paylaşımlara gidebilir. Bu yüzden facebook ve twitterdaki paylaşımlarınızı içerik ve şekil açısından zengin tutmalısınız. Bununla birlikte daha iş dünyasına yönelik paylaşımlarınızı linkedin’de yapabilirsiniz.

6) Kişisel hesaplarla kurumsal hesapları birbirine çok fazla karıştırmayın: Çalıştığınız kurumu, girişiminizi elbette tanıtmak ve göstermek isterseniz bu çok doğaldır. Ancak kişisel hesabınız bir süre sonra sadece girişiminizi ya da kurumunuzu tanıtır duruma gelirse bu hem kişisel konumlandırmanıza hem de markanıza zarar verecektir.

7) Sayfa ile grubu birbirine karıştırmayın: Bir organizasyon, bir girişim ya da bir kurum için sayfa açmak özellikle facebookta sayfa açmak isteyebilirsiniz. Ancak çoğu zaman yapılan hata sayfa ile grubun birbirine karıştırılması oluyor. Grup açtığınız zaman açık ya da kapalı olarak insanların davet ederseniz ve gruba dahil olurlar. Gruplar daha çok bir şeyin üzerine tartışmak için ya da belli kişilerin sürekli olarak haberleşmesi için kullanılır. Ancak eğer bir ürün ya da hizmet tanıtıyorsanız mutlaka bir sayfa açmanız gerekir. Sayfalara dahil olabilmek için sadece beğenmek yeterlidir. Sayfayı kaç kişinin beğendiği, kaç kişinin hangi paylaşımları okuduğunu, ne zaman okudunduğu gibi bir çok istatistiği görebilirsiniz. Kısaca bir ürün veya hizmeti sayfa ile, bir organizasyonu ise grupla kontrol etmenizi öneriyorum.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir