Web Sitenizde Etkileşimi Ve Dönüşümü Arttıracak 4 Önemli Harekete Çağrı Önerisi(CTA)
CTA Nedir?
Call-To-Action-CTA(Aksiyona ya da harekete çağrı olarak çevrilebilir, yazımda kolaylık olması açısından bundan sonra CTA kısaltmasıyla yazacağım), özellikle dijital ortamda etkileşim yaratmak istiyorsanız en değerli kavramlardan bir tanesidir. Bir çok girişimcide olduğu gibi büyük firma ve KOBİlerde CTA’nın değerini ya anlamıyorlar ya da bilip uygulamıyorlar. Bu basit değişikliklerin web sitelerinde %20 ile %300’e kadar dönüşümü arttırdığını biliyor muydunuz?
CTA’lar nerelerde kullanılır?
CTA’ları bir çok yerde kullanabilirsiniz örnek vermek gerekirse;
– Web sitesi kayıt/satış
– Email cevap
– Yüzyüze görüşme planlama
CTA cümle/kelime örnekleri;
“Satın Alın”
“Şimdi Kaydol”
“Bedava üyeliğimi başlat”
“Şimdi İndirin”
“Burayı tıklayın”
CTA’lar neden önemlidir?
Yapılan her web sitesinin mutlaka bir amacı var. Bu bir ürünü satın aldırmak, o web sitesine kayıt yaptırmak, abonelik veya web sitesindeki marka ya da şirketin aranması olabillir. Kullanıcılara bunu en kısa ve etkili yolda az enerji harcayarak vermek bahsettiğim dönüşümleri birkaç katına kadar çıkarabiliyor.
Nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Gelelim bu yazı için size vereceğim tavsiyelere*
1) Sık kullanılan kelimlerden vazgeçin: Artık web sitenizde “kaydol” ya da “satın al” gibi çok sık kullanılan ve kullanıcılara çok fazla bir şey ifade etmeyen kelimeleri çıkarabilirsiniz. Kaydolmak ya da satın almak kimsenin umrunda değil. Herkes geri dönüşünde buradan ne kazanacağına bakıyor. Bu yüzden CTA’larınızı neyi kazanacakları üzerine kurgulayabilirsiniz:
ABD’de normal vatandaşların kendi arabaları ile taşıma yapmasını sağlayan LYFT uygulaması, web sitesinde şoför olmak isteyenler için “Kaydol” yerine “Şöför ol” CTA’sını yerleştirdiğinde %40’dan fazla kişinin bir önceki duruma göre daha çok kayıt olduğunu görmüş.
2) Görsel ipuçları ekleyin: Harekete çağrı yapacağınız zaman kullanıcıların dikkatini oraya yönlendirmek için görsel ipuçları kullanabilirsiniz. Bunlar
– Gözlerin baktığı yer
– Beden dili durumu
– Oklar olabilir.
Aşağıdaki örnek bir siteye kaydolunması için kapak fotoğrafında çocuğun baktığı yerin aslında yönlendirme yaptığını görebilirsiniz:

Yine conversionvodoo şirketinin yaptırmış olduğu araştırmada beden dilinin web sitesindeki kullanıcının kaydolmasını ne kadar arttırdığı üzerine yaptığı çalışmada aşağıda gördüğünüz gibi iki kol havada mutluluk saçan görsel en yüksek değer sağlayan olarak gözüküyor.

Bir örnekte oklar için verilebilir. İstediğiniz hareketi oklarla göstermek dönüşümü tahminden çok daha fazla arttırabilir. Aşağıdaki örnekte bir uygulamayı indirtmek için okun nasıl kullanıldığını görebilirsiniz:

3) Daha az seçenek ile tıklama sayısını arttırın: Seçenekler artınca, her seçilen opsiyonun fırsat maliyeti artar. Bu yüzden daha çok seçenek aslında seçiminizi yaptığınızda daha çok seçeneği iptal etmek demek olduğu için tatmin düzeyini düşürür. Bakın Unbounce firması 4 paket olan sayıyı 3’e düşürdüğünde dönüşümlerin %16,93 arttığını görmüş.

4) Kaygıları yokedin: Kullanıcılar bir şeyi alırken ya da kaydolurken kafalarında bir takım sorular ve soruların getirdiği kaygıları yaşarlar. Bunu çok basit CTA’lar ile önleyebilirsiniz. Kaygıyı azalttığınız zaman dönüşümü çok daha fazla arttırabilirsiniz.
Örnek olarak Türkiye’ye de gelen Netflix bir abonelik servisi. Aylık abonelik ile dizi ve filmleri sınırsız olarak izleyebiliyorsunuz. Ancak kafanızdaki temel soru ben kredi kartı bilgilerimi verip ödemeyi yapınca istediğim zaman çıkabiliyor muyum olacaktır. Bunu ortadan kaldırmak için aşağıdaki örnekte Netflix CTA’nın üzerine “İstediğiniz yerde izleyin, istediğiniz zaman iptal edin” yazısını koymuş

- Bu tavsiyeler 26 Nisan 2016 tarihli Chelsea Baldwin’nin sumoME sitesindeki yazısından esinlenerek yapılmıştır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!